keskiviikko 1. marraskuuta 2017

VILLIRUOKAA KUUSAMON KAUPUNGIN ATERIAPALVELUISSA


Kuusamon kaupungin ateriapalveluissa vietetään Villiruokaviikkoa neljättä kertaa viikolla 45. Villiruokaviikon ruuissa maistuvat luonnon omat maut. Villiruokaviikolla halutaan tutustuttaa ruokailijoita villiruokaan ja kotimaisiin raaka-aineisiin näkyvämmin.

Suomalaisella villiruoalla tarkoitetaan villiyrttejä ja -vihanneksia, kaloja, marjoja, sieniä, riistaa ja poroa eli kaikkea luonnossa vapaasti kasvava ruoka.  

Marjoja, sieniä, kalaa ja riistaa on käytetty ruuanvalmistuksessa kautta aikojen Koillismaalla. Ruokaa on hankittu metsästämällä erilaista riistaa, marjoja on poimittu metsistä, kalaa on pyydystetty järvistä ja viljaa on kasvatettu pelloilla.  Paluu uudelleen juurillemme eli ruoka tulee asiakkaalle suoraan pellolta pöytään.

Villi-/lähiruoka on puhdasta ja terveellistä ruokaa. Sillä on myös vähäinen hiilijalanjälki. Terveellinen ruoka vaikuttaa kuntalaisten hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveellisempään elämään. Auttaa ihmisiä olemaan aktiivisia, elinvoimaisia ja ikäihmiset voisivat elää mahdollisimman kauan täysipainoista elämää.

Haluamme olla omalta osaltamme ateriapalveluissa vaikuttamassa kuusamolaiseen hyvinvointiin ja myös edistää sitä.

Villiruokaviikolla kaikki ateriapalvelujen asiakkaat vauvasta vaariin saavat nauttia villiruuasta.  Ruokalistalla tarjoamme asiakasryhmistä riippuen porokiusausta, siikakeittoa, kalakebablaatikkoa, metsämiehen kastiketta, mustikka-hillakiisseliä, rieskaa, mustikka- ja kalakukkoa.

Kotimainen ruoka, oli se sitten villiä, luomua, lähiruokaa tai perinteiseen tapaan tuotettua ruokaa, on monella tavalla parempi vaihtoehto kuin tuontiruoka.

Koillismaalla metsät tuottavat syksyisin paljon eri marjalaatuja, joten menkäämme joukolla poimimaan marjat talteen ja nauttikaamme niistä pimeinä talven päivinä. Kuusamon vesistön kalat ovat edullista ja hyvää ruokaa, jota meidän tulee hyödyntää enemmän ympäri vuoden.  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti