maanantai 21. elokuuta 2017

Syödään yhdessä kouluruokaa


Syödään yhdessä on 100 vuotiaan Suomen yksi juhlavuoden teemoista. Kouluruokailu tuo päivittäin ihmiset yhteisen pöydän ääreen syömään ja on tärkeä osa koulupäivää.

Alkuaikoina maksuton kouluruoka koostui lähinnä puuroista ja velleistä, josta se on vuosien saatossa monipuolistunut. Kouluruokailu on Suomen historiassa hieno ja merkittävä sosiaalinen innovaatio. Lasten ja nuorten maksuton kouluateria ei ole lainkaan itsestään selvää muualla maailmassa.

Kouluruokaviikko - makumuistoja menneiltä vuosilta
Kouluruokaviikkoa vietetään Kuusamon kaupungissa viikolla 35, 28.8. - 1.9. Silloin kouluruokana tarjotaan osin menneiltä vuosilta tuttuja ruokia. Paikallinen kala tuodaan esille, kun 1980-luvun koulujen ruokalistalta on poimittu tarjottavaksi annos savumuikkuja, uusia perunoita ja kananmunakastiketta. Uudempaa ruokakulttuuria on tarjolla tuon viikon perjantaina, jolloin nautitaan yhtä tämän hetken nuorison suosikkiruokaa, tortilloja jauhelihatäytteellä.

Teemaviikon maanantaina 28.8.2017 on koululaisten vanhemmilla mahdollisuus tulla tutustumaan kouluruokailuun. Ennakkoon ilmoittautuneille vanhemmille tarjoamme koululounaan. Ruokana on hernekeittoa, joka on vuodesta toiseen kuulunut koulujen ruokalistoille. Kuten kuvasta huomaa, vuonna 1983 koululautakunnan hyväksymässä koulujen ruokalistassa hernekeitto on päässyt kaksi kertaa kuuden viikon jaksolle.

- Ulla Törmänen -

Kuusamon kunnan koululautakunnan vuonna 1983 hyväksymä kuuden viikon ruokalista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti